Dieta pagal kraujo grupę: „už“ ar „prieš“?
Sunku suskaičiuoti, kiek pasaulyje yra dietų. Beje, tiek pat ir nuomonių apie jas. Kaskart išgirstame įvairios informacijos apie vienų ar kitų produktų naudą ar žalą. 1990-ųjų viduryje itin didelio populiarumo susilaukė dieta pagal kraujo grupę, kuri taip pat turi ir šalininkų, ir priešininkų. Ar mityba pagal kraujo grupę turi mokslinį pagrindą? Ar ji veiksminga?
Argumentai „už“
Pagal JAV gydytojo dietos pagal kraujo grupę įkūrėjo Piterio D‘Adamo (Peter D‘Adam) teoriją, kiekvienai kraujo grupei priklauso tam tikras rinkinys naudingų, neutralių ir kenksmingų produktų. Pavyzdžiui, žmonės, kurių kraujo grupė I, turėtų valgyti daug mėsos, nes ši kraujo grupė seniausia, o tuomet žmonės valgė tai, ką sumedžiodavo. Kartu reikėtų vengti pieno ir grūdų produktų, nes tuomet dar nebuvo gyvulininkystės ir žemdirbystės. II kraujo grupė atsirado, kai žmonės įvaldė žemdirbystę, todėl jų racioną turėtų sudaryti žemės ūkio produktai, šios kraujo grupės atstovams tinka būti vegetarais, bet irgi turėtų vengti pieno produktų, nes gyvulininkystė dar nebuvo išvystyta. III kraujo grupės žmonių protėviai – klajokliai (gyvulių augintojai), kurie gerai prisitaikydavo prie aplinkos pokyčių, todėl ir valgyti galėjo ir pieno produktus, ir grūdinius. Jiems tinka mišrus maistas. IV grupė – jauniausia, jai, kaip ir III, irgi tinka mišrus maistas, tačiau su tam tikrais I grupei būdingais apribojimais. Šiems žmonėms rekomenduojama daugiau valgyti vaisių ir daržovių.
Argumentai „prieš“
Gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingelevičienės teigimu, žmonėms patinka įvairūs ritualai, teorijos, kurios suteiktų vilties, kad galima sulieknėti. Kita vertus, žiūrint iš mokslinės pusės, kyla klausimas, kodėl dieta sukurta tik šioms kraujo grupėms: I (arba 0), II (arba A), III (arba B) ir IV (arba AB). Juk kraujo grupių sistemų yra apie 30, ir pagal kiekvieną jų kraujo grupė bus kitokia. Pavyzdžiui, ši mitybos pagal kraujo grupę teorija visai neatsižvelgia į tokį svarbų ir visiems gerai žinomą rodmenį, kaip kraujo grupės rezus (Rh) faktorius, kuris gali būti teigiamas arba neigiamas. Jis irgi lems jau kitokią kraujo grupę.
„Be to, pro žarnyną į kraują niekada nepatenka maisto produktas toks, kokį jį valgome, patenka jau suvirškintos jo dalys, t.y. aminorūgštys, kurias gauname valgydami baltymus, riebalai, kurių gauname valgydami riebalų turintį maistą, ir gliukozė, kuri gaminama iš angliavandenių. Ir kūnui, t.y. kraujui, visiškai nesvarbu, ar į jį patekusių aminorūgščių šaltinis yra pienas, ar mėsa. Organizmas nemoka, nepajėgia to atskirti, todėl ir skirstymas į mitybą pagal kraujo grupes netenka prasmės“, – įsitikinusi pašnekovė.
Šia dieta galbūt buvo bandoma paaiškinti, kodėl vieni žmonės labiau mėgsta mėsą, kiti pieną, o treti – daržoves. „Žmogus yra unikalus ir individualus, todėl ir maisto poreikiai skiriasi. Vieniems, kad gerai jaustųsi, būtina valgyti mėsos, kitiems – ne, ir čia nėra nieko bloga. Dėl to negalima vienareikšmiai teigti, kad vieni maitinasi sveikiau už kitus“, – pažymi A.Jauniškytė-Ingelevičienė.
Pašnekovės įsitikinimu, ir tai patvirtina statistiniai duomenys, jokios dietos nėra veiksmingos, ir dieta pagal kraujo grupę nėra išimtis: „Net 95 proc. žmonių po dietos svoris sugrįžta. Tai įvyksta nebūtinai per pirmąjį pusmetį, galbūt po metų, antrų ar trejų ketverių. Todėl, norėdami sulieknėti, labiau turėtume orientuotis į savo pomėgius, o ne į kraujo grupę ar kitas dietas, ir valgyti kas pačiam skanu.“
Kodėl kai kuriems žmonėms pavyko sulieknėti pagal šią dietą? – paklausėme pašnekovės. „Įvairios lieknėjimo teorijos suveikia, nes jos numato tam tikrus apribojimus: nevalgyti riebiai, saldžiai, per daug, kuo mažiau pusfabrikačių ir pan. Be to, jeigu žmogus, pvz., kuris nemėgsta mėsos, nusprendęs lieknėti pagal šią dietą, yra priverstas ją valgyti, suprantama, kad jis nemėgstamo produkto suvalgys nedaug. Visa tai gali lemti, kad svoris kris. Tačiau, kaip minėjau, neilgam“, – aiškina dietologė.
Dar vienas gydytojos argumentas prieš, kad mūsų mityba priklauso ir nuo geografinės zonos, kurioje gyvename. Pvz., dėl to šiauriečiai daugiau valgo mėsos, riebesnio maisto, o pietiečiai – daugiau daržovių. „Abiejuose pasaulio kraštuose gyvena įvairių kraujo grupių žmonės?! Ir dar: jeigu žiūrėtume į gyvūnus, pvz., kates, šunis, jų kraujo grupės irgi skirtingos, bet kažkodėl dėl to jie skirtingai nesimaitina. Šie faktai irgi griauna mitybos pagal kraujo grupes sistemą“, – teigia dietologė A.Jauniškytė-Ingelevičienė.
Konsultavo gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė, vienintelė Lietuvoje sertifikuota intuityvaus valgymo konsultantė (daugiau informacijos apie gydytoją rasite www.ivalgymas.lt, facebook: intuityvus valgymas).