
Griauname populiarius mitus apie žarnyno sveikatą
Socialiniai tinklai ūžia nuo patarimų apie tai, kaip išlaikyti žarnyno sveikatą. Nuomonės formuotojai dalijasi stebuklingų gėrimų receptais, įvairiais produktais žarnynui, netgi teigia, kad tuštintis reikia po kiekvieno valgio. Kas iš šių teiginių iš tikrųjų pagrįsta mokslo, kas yra tiesa tik iš dalies, o kas iš viso yra mitas? Kai kalbame apie sveikatą, faktų ir mitų atskyrimas yra būtinas.
Dezinformacija žalinga
Klaidingos informacijos era plečiasi. Internete, socialiniuose tinkluose galima rasti daugybę informacijos, kuri gali atrodyti kaip teisinga, nors iš tikrųjų ji bus teisinga tik iš dalies arba išvis klaidinanti. Vartotojus vilioja skambios antraštės, ypač kai skelbiama, kad be didelių pastangų, valgant vos vieną ar kitą produktą, galima išlikti sveikam arba pasveikti ir, be abejo, sulaukti 100 metų. Socialiniuose tinkluose yra gausybė informacijos, kas gydo žarnyną, kas naudinga žarnyno mikrobiotai, tačiau mokslinių įrodymų nepateikiama. Pavyzdžiui, įvedus grotažymę #žarnynosveikata (#guthealth) galima rasti net 540 tūkst. vaizdo įrašų „TikTok“ ir 5,5 mln. „Instagram“.
Dezinformacija apie žarnyno sveikatą gali būti ypač žalinga žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu arba uždegimine žarnyno liga, kai tikslios ir įrodymais pagrįstos žinios yra ypač svarbios norint veiksmingai valdyti simptomus. Įrodymais pagrįsta praktika reiškia, kad gydymas, profilaktika bus pagrįsti moksliniais tyrimais, ir tai užtikrins teigiamus, o ne žalingus rezultatus sveikatai. Todėl labai svarbu, kad žmogus gebėtų atskirti patikimą informaciją nuo melo. Tai ne tik padės geriau valdyti žarnyno sveikatą, bet ir apsaugos nuo galimo simptomų paūmėjimo dėl klaidingų patarimų.
Panagrinėsime keletą teiginių, kurie dažnai aptariami socialinės žiniasklaidos platformose.
- Kasdien geriant „Aloe Vera“ pagerės žarnyno mikrobiota
Tyrimai skelbia apie galimai teigiamą „Aloe Vera“ (tikrojo alavijo) sulčių poveikį virškinimui. Įrodyta, kad alavijo sultys yra naudingas vitaminų ir amino rūgščių šaltinis. Nepaisant to, svarbu pripažinti, kad tai tik vienas iš sudėtingo galvosūkio pavadinimu „žarnyno sveikata“ fragmentų. Gyvenimo būdas, mityba, ligos, streso lygis ir kiti veiksniai turi įtakos žarnyno mikrobiotai, ir tai pabrėžia holistinio požiūrio į virškinimo sveikatą svarbą. Taigi vien „Aloe Vera“ vartojimas negali duoti pilno žadamo poveikio.
- Geriant burokėlių sultis atsikratysite 3-4 kg šlakų
Tyrimai rodo, kad burokėlių sultys gali būti naudingos virškinimo sistemai, nes jose gausu veikliųjų junginių, antioksidantų ir skaidulų. Burokėlių sultyse esantys betalainai ir fenoliai gali teigiamai veikti žarnyno mikrobiotą ir palaikyti virškinamojo trakto sveikatą. Tačiau garsus „TikTok“ teiginys, kad „geriant burokėlių sultis, „išplausime“ 3-4 kg šlakų“, neturi mokslinio pagrindo ir yra klaidinga informacija. Nepaisant to, burokėlių sultys yra tinkamas pasirinkimas virškinimo funkcijai gerinti, ir juos svarbu įtraukti į savo mitybą, kad būtų užtikrinta gera žarnyno sveikata ir savijauta.
- Jei po kiekvieno valgio nepasituštinama – viduriai yra užkietėję
Amerikos gastroenterologų asociacija skelbia, kad vidurių užkietėjimas yra sutrikimas, kai tuštinamasi rečiau negu tris kartus per savaitę. Svarbu pažymėti, kad sveiku laikomas tuštinimosi dažnis yra individualus kiekvienam ir gali skirtis: nuo kelių kartų per dieną iki trijų kartų per savaitę. Netinkamos informacijos platinimas ( pavyzdžiui, kad būtina pasituštinti po kiekvieno valgio) gali paskatinti žmones netinkamai elgtis, vartoti laisvinamųjų ir pan. Todėl labai svarbu nepasikliauti nepatvirtintomis žinutėmis.
- Citrinos/imbiero/medaus gėrimas ant tuščio skrandžio sveika žarnynui
Tyrimai rodo, kad imbiero ekstraktas iš tiesų gali turėti teigiamą poveikį žarnyno sveikatai, ypač palengvinant su antibiotikais susijusį viduriavimą, atkuriant žarnyno mikrobiotą ir gerinant žarnyno barjerinę funkciją. Tačiau svarbu pabrėžti, kad didžioji dalis šių įrodymų gauta atliekant tyrimus su gyvūnais. Be to, nors imbieras paprastai yra saugus žmogui, per didelis jo vartojimas gali sukelti virškinimo trakto diskomfortą, kuris gali pasireikšti rėmeniu, viduriavimu ar kitais sutrikimais. Taip pat nėra įrodymų ir to, kad būtent tam tikras citrinos/imbiero/medaus gėrimų vartojimo dažnis ir kiekis yra naudingi žarnyno mikrobiotai.
- Sultys ryte gerina žarnyno mikrobiotą
Sultys gali suteikti tam tikros maistinės vertės, tačiau jose mažai skaidulų ir tai riboja jų naudą virškinimui. Skaidulos yra svarbios didinant išmatų masę ir trumpinant suvirškinto maisto judėjimo žarnomis laiką. Taip jos prisideda prie sveikesnių virškinimo procesų. Kadangi sultyse nėra arba beveik nėra ląstelienos, jos negali padėti virškinimui, priešingai nei neapdoroti vaisiai ar daržovės, kuriose yra tirpių ir netirpių skaidulų. Be to, tam tikros sultys, pavyzdžiui, citrusinių vaisių, be naudos sveikatai gali turėti ir neigiamą poveikį – dirginti stemplės gleivinę ir taip pabloginti žmonių, sergančių dirgliosios žarnos sindromu, savijautą.
Apibendrinant galima teigti, kad nors sultys ir turi tam tikros maistinės vertės, skaidulų trūkumas padaro jas mažiau naudingomis virškinimo sistemai negu švieži, neapdoroti vaisiai ir daržovės. Produktų, kuriuose yra natūralių skaidulų, vartojimas yra svarbesnis virškinimo sistemos sveikatai ir bendrai gerai savijautai.
Apibendrinimas
Nėra vieno ar kelių produktų, kurie galėtų būti panacėja žarnyno mikrobiotai. Sveikatos, gyvensenos, mitybos specialistai nenustoja kartoti, kad žarnyno sveikatai svarbi yra įvairi ir subalansuota mityba. Kartu jie pažymi, kad itin svarbu mūsų gyvensena, kad neigiamą įtaką virškinimo sistemai gali daryti stresas, blogas miegas, žalingi įpročiai, mažas fizinis aktyvumas, kenksminga aplinka. Viskas, kas turi įtakos žmogaus sveikatai apskritai, turi įtakos ir žarnyno mikrobiotai. Taip pat svarbi vieta tenka švietimui, edukacijai apie žarnyno sveikatą, kad žmogus gebėtų pastebėti dezinformaciją, kritiškai analizuotų socialinės žiniasklaidos turinį.
Šaltinis: