Vasaros dietos
Nuo rugsėjo iki balandžio neretai nebūna net laiko pagalvoti apie taisyklingesnę mitybą. Darbai, nuolatinis stresas, o juk medikai rekomenduoja, kad esant stresui, nereikėtų dar ir dietų laikytis. Tad mitybos pokyčiams belieka vasarą – darbuose šioks toks štilis, o dar mėnuo atostogų. Specialistai sako, kad vasara itin tinkamas metas keisti mitybos įpročius, nes gyvenimo tempas tampa lėtesnis, daug saulės, kuri suteikia geros nuotaikos, o be to, gamta kasdien vis pasiūlo kokių nors vaisių ar daržovių, kurios padeda ne tik lieknėti, bet ir valytis organizmą.
Daiva Ausėnaitė
Viso gero, saldumynai!
Pasak prof. Rimanto Stuko, ne vienerius metus tiriančio lietuvių mitybos įpročius, itin neigiamai reikėtų vertinti mūsų taip mėgiamus užkandžiavimus. „Mūsų atliktos apklausos parodė, kad trečdalis užkandžiauja kasdien, kai kurie tą daro kelis kartus per savaitę. Apibendrintai galima sakyti, kad kas antras lietuvis mėgsta tarp pagrindinių valgymų užkandžiauti. Pasigilinus į tai, ką renkamasi užkandžiavimams, matome, kad kartais tai virsta ir „antraisiais pietumis“. O tai jau ima kelti grėsmę sveikatai dėl padidėjusio cholesterolio ir augančio antsvorio“, – sako mitybos specialistas.
Būtent todėl vasaros metu rekomenduojama atsikratyti kelių žalingų mitybos įpročių. Pirmiausiai, tarti sudie saldumynams. Sveiko gyvenimo būdo ekspertė Jūratė Bratikienė įsitikinusi, kad vasaros metu lengviausia atsikratyti saldumynų priklausomybės, nes saldumo poreikį puikiai patenkins vaisiai.
„Visgi niekada nesiūlau pulti į kraštutinumus, kadangi tai paprastai sukelia didelį šoką organizmui, mūsų emocijoms. Šiltuoju metu natūraliai galima pereiti prie sveiko ir žalio maisto. Nors šis sezonas daugeliui asocijuojasi su ilgais pavakarojimais prie šašlykų ir saldumynų nukrauto stalo, labai siūlyčiau riboti mėsos patiekalus, saldumynus, alkoholį, nes tai apsunkina ir užteršia organizmą. Neatsisakykite vakarėlių, tačiau mėsos šašlykus dažniau keiskite ant laužo keptų daržovių vėrinukais, o riebių tortų, pyragaičių vietą ant stalo tegul užima spalvingomis ir gardžiomis uogomis bei vaisiais sklidinos lėkštės. Svarbu – tarpusavyje su bičiuliais susitarti, ką neštis į tokius susibūrimus, iškylas gamtoje. Jei ant stalo nebus tortų, jų ir nereikės. Tiesiog išbandykite!” – pataria sveiko gyvenimo būdo šalininkė J. Bratikienė.
Karštis skuba į pagalbą
Daugelis produktų vasaros metu nepageidaujami ant stalo, nes karštis juos greitai paverčia netinkamais naudoti. Todėl Visuomenės sveikatos biurų specialistai ne vienerius metus rašo rekomendacijas, kokių maisto produktų nenaudoti karštuoju metu laiku. Iš tiesų, sveikos mitybos požiūriu, šių produktų ir taip vertėtų atsisakyti, nes jie nėra turtingi kažkokiomis maisto medžiagomis. Greičiau, atvirkščiai – bereikalingas balastas, kuris tik padeda „auginti” kilogramus.
Dėl karščio šie produktai greitai sugenda ir gali kelti rimtą grėsmę apsinuodyti. Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Agnė Dvylaitytė siūlo atsisakyti:
- sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų),
- sūrių produktų,
- gėrimų su dirbtiniais saldikliais, alkoholio, stiprios kavos,
- greitai gendančių pieno ir mėsos produktų.
O gal – griežta dieta?
Kai vasaros atostogos atrodo tokios trumpos, o svorio numesti reikia taip daug, kyla mintis imtis griežtų dietų ir atsikratyti antsvorio per trumpą laiką. Ar verta laikytis griežtų bado dietų?
„Nesu už ilgalaikį badavimą (geriant vien vandenį) be gydytojo priežiūros. Be to, pastebėjau, kad kurį laiką visiškai atsisakius maisto ir numetus keletą kilogramų, po alinančios dietos kilogramai sugrįžta su kaupu. Todėl viską reikia daryti labai sąmoningai! Pavyzdžiui, gera alternatyva bado dietai – trijų dienų sulčių dieta. Ji ypač tiks norintiems sustiprinti organizmo imuninę sistemą, pašalinti jame susikaupusias nuodingas medžiagas, siekiantiems tapti sveikesniais, energingesniais ir gražesniais. Laikantis sulčių dietos neteks kęsti alkio, nes sulčių galėsite gerti kiek norėsite. Prieš laikantis jos pamažu atsisakykite riebaus ir krakmolingo maisto. Laikantis sulčių dietos dar galite gerti negazuotą mineralinį vandenį, nesaldintas žolelių arbatas. Labai pritariu ir vienos dienos (per savaitę) iškrovoms geriant tik skysčius (natūralias sultis, žalius kokteilius). Neabejoju, kad visiems į naudą bus net ir savaitę laiko maitintis vien sultingais vaisiais, kvapniomis ir maistingomis uogomis bei šviežiomis daržovėmis”, – pataria sveiko gyvenimo būdo konsultantė Jūratė Bratikienė.
Apetitas ir taip tirpsta
Mitybos specialistai sako, jog vasaros metu (gal dėl karščio, gal dėl ramesnės nuotaikos) ir taip sumažėja apetitas. Išlieka tik viena rizika, kad nuslūgus karščiui, jau vakare atsiranda noras pavalgyti. Siūloma dar dienos metu pasigaminti lengvus užkandžius, salotų ar pasikepti žuvies ant grotelių, kad vakare neprasidėtų naršymas po šaldytuvą ir valgymas visko, kas pasitaiko kelyje.
Pasak J. Bratikienės, atostogų metas labai palankus organizmo valymui. „Vasarą, kai šilta, kai galima gausiai valgyti žalių daržovių, vaisių, uogų, daugiau būti gryname ore ir kur kas daugiau judėti, valyti organizmą itin lengva, patogu bei efektyvu. Tai daryti siūlyčiau ne vienu pasirinktu metodu, pavyzdžiui, sportuojant ar valgant tik lengvą laistą, bet kompleksiškai – reikėtų ir reguliariai judėti, ir atsisakyti sunkaus, riebaus maisto, saldumynų, taip pat būtina rasti laiko ir įvairiems atsipalaidavimo būdams. Geriausio rezultato sulauksite, jei viską darysite su įkvėpimu, teigiamai nusiteikę”, – šypsosi sveiko gyvenimo būdo ekspertė J. Bratikienė.
Vasara – pokyčių metas
„Manau, kad atostogos ir griežta dieta – nelabai suderinami dalykai, kadangi atostogos yra skirtos poilsiui, tad daug efektyviau būtų ne griebtis griežto maisto ribojimo, o nusistatyti keletą nesudėtingų taisyklių, pavyzdžiui, mėsą valgyti tik su daržovėmis, pusryčiams rinktis ne sumuštinį ar kiaušinienę, o gardų uogų ir žalumynų kokteilį, vakarienei kavinėje užsisakyti gaivių salotų, o ne riebų kepsnį. Ir dar svarbus patarimas atostogaujant – kadangi vasarą kūnas išskiria daugiau drėgmės nei kitais metų laikais, kavos ar juodosios arbatos verčiau gerti minimaliai (šie gėrimai skatina skysčių išsiskyrimą), o troškulį numalšinti vandeniu, žaliąja ar žolelių arbata, natūraliomis sultimis.
Vasarą, nesvarbu ar atostogaujant, ar dirbant, reikėtų valgyti kiek įmanoma daugiau žalių, termiškai neapdorotų produktų, nes toks maistas ne tik pilnas vitaminų, mikroelementų, bet ir gyvybiškai svarbių enzimų (fermentų), todėl naudingiausias sveikatai. Lietuviškų vaisių ir uogų sezonas nėra labai ilgas, tad siūlyčiau per vasarą iš širdies jų atsivalgyti ir prikaupti vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų bent jau geram pusmečiui”, – sako J. Bratikienė.
Atsivalgykime uogų
Uogos gerina medžiagų apykaitą, degina riebalus ir skatina žarnyno veiklą. Tad reikia tik nepatingėti jų prisirinkti ar nusipirkti.
- Trešnės padeda šalinti iš organizmo toksinus, skysčių perteklių,
- juodieji serbentai efektyviai tonizuoja, gerina medžiagų apykaitą,
- agrastai padeda šalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, spartina plaukų augimą, stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, stiprina kraujagyslių elastingumą,
- vyšnios lygina raukšles,
- avietės – tikras gyvybingumo ir žvilgesio šaltinis plaukams.